Kalorijska i šećerna bomba, ali vrijedi grijeha: Brownie s Nutellom
Sastojci:70 g maslaca 100 g smeđeg šećera 100 g brašna 3/4 kašičice praška za pecivo 2 velika jaja 2 kašičice ekstrakta vanilije 350 g N...
Sastojci:
Sladoled
1 limenka (400 ml) punomasnog kokosovog mlijeka (odležanog u frižideru preko noći)
3 zrele banane
1/2 šolje (120 ml) maslaca od kikirikija
1 kašičica ekstrakta vanilije
šaka sirovog kikirikija
prstohvat morske soli
Sloj s karamelom
1/2 šolje (120 ml) maslaca od kikirikija
10 svježih datula, bez koštica
4 kašike ekstra djevičanskog kokosovog ulja
1/2 šolje (160 ml) punomasnog kokosovog mlijeka
1/2 kašičice ekstrakta vanilije
prstohvat morske soli
glazura od čokoladnog preliva
sjeckani lješnici
za ukrašavanje
Priprema:
Obložite kalup za hljeb veličine 9×19 cm papirom za pečenje. Stavite sa strane.
Otvorite limenku kokosovog mlijeka, izvadite gustu bijelu kremu i stavite je u blender. Dodajte banane, maslac od kikirikija i vaniliju i miksajte dok ne bude glatko. Ulijte sladolednu mješavinu u pripremljeni kalup.
U manjoj posudi pomiješajte kikiriki i so pa pospite po sladoledu i stavite sa strane.
Stavite sve sastojke za karamelni sloj u blender pa miksajte dok ne bude glatko. Po potrebi dodajte malo vode da dobijete konzistenciju glatkog karamel prelia. Otprilike polovicu preliva izlijte na sladoled. Ostatak sačuvajte sa strane. Stavite kalup u zamrzivač na oko 3 sata ili dok se ne stvrdne. Izvadite sladoled iz kalupa i stavite ga na tanjir za posluživanje.
Izlijte ostatak karamela preliva na tortu, a na njega izlijte čokoladnu glazuru. Pospite sjeckanim lješnicima. Pustite da torta malo otpusti (da bi se lakše sjekla), poslužite i uživaj!
Ova količina je za šest osoba.
Izvor: miss7zdrava.24sata.hr