Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
Način pripreme:
1. Praziluk isjecite na komade duge 4 cm i prepolovite ih. Dinstajte u ulju dok ne omekša.
2. Praziluku dodajte isjeckane pečurke, začinite majčinom dušicom, solju, biberom i dinstajte dok sve ne omekša.
3. Sireve isjecite na kockice i umiješajte u ohlađenu smjesu praziluka i pečuraka.
4. Okrugli pleh podmažite, na dno stavite tri lista kora. Krajevi kora neka vire iz pleha.
5. Uzmite jednu koru i premažite je maslacem. Razmažite i malo nadjeva.
6. Rukama uhvatite četiri kraja i slobodno koru zgnječite tako da izgleda poput cvijeta. Stavite je u posudu.
7. Na isti način pripremite i ostale kore. Podignite krajeve kora koji izlaze iz posude.
8. Umutite jaja i pavlaku i prelijte banicu.
9. Banicu pecite u unaprijed ugrijanoj rerni na 200 stepeni.
Još zanimljivih i ukusnih jela možete pronaći na zvaničnoj Facebook stranici 24Kitchen Serbia!
Izvor: 24Kitchen