Očistite četkice za šminkanje na tri jednostavna načina

by | 3 Septembra, 2016

Ako volite da se šminkate, sigurno znate da je redovno čišćenje četkica obavezno! Njihovim čišćenjem, makar jednom sedmičo, poboljšaćete svako naredno nanošenje make-upa, dok će vam koža ostati čista.

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Dolazimo do činjenice da neke četkice koštaju kao i komad šminke, što zbog brenda – što zbog kvaliteta, a njihovim nepravilnim čišćenjem ih možete uništiti i samo baciti novac koji ste “uložili”. Da se to ne bi desilo, predstavljamo vam tri jednostavna načina za čišćenje četkica, koje će ih dobro očistiti, dezinfikovati i zaštititi od propadanja.

1. Sapun
Jednostavno nakvasite četkicu vodom i nježno je protrljajte po sapunu za lice ili ruke. Sapun će skinuti sve bakterije i nečistoće, kao i sa ruku ili lica. Četkicu trljajte o sapun, sve dok na sapunu ne budu više ostajali tragovi od šminke. Isperite četkicu i prosušite je papirom.

2. Gel za tijelo i spužvica
Stavite malo gela na spužvicu i trljajte četkicu o nju napred-nazad, kako bi se skinule prljavština i šminka. Isperite četkicu čistom vodom i vodite računa da ne kvasite mnogo metalni dio četkice, već samo njene dlačice. Na taj način ćete spriječiti njihovo opadanje tokom vremena.

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

3. Maslinovo ulje i šampon za kosu
Sipajte u jednju manju činiju maslinovo ulje, dovoljno da potopite dlačice četkice. Zatim u njega dodajte šampon (po mogućnosti blaži) i promiješajte. Umočite četkicu, opet vodeći računa da ne kvasite korijen, odnosno metalni dio i protrljajte je o spužvicu kako biste uklonili šminku i prljavštinu.

*Maslinovo ulje je odlično za razgrađivanje korektora ili pudera sa četkice, dok šampon pojačava efekat čišćenja. Isperite četkicu vodom i završili ste!

Savjet plus: Četkice položite naopako da se suše, kako višak vode ne bi uništio dršku i njen korijen. Sada su vaše četkice čiste, dezinfikovane i spremne za upotrebu!

IZVOR: ŽENSKI MAGAZIN

ljepotaizdravlje.ba

iStock/Getty Images Plus