
Iz bakine kuhinje: Recept za brze fritule
Ljubitelji fritula ne čekaju zimu da se njima počaste, ali posljednjih godina nekako ih najviše vežemo upravo za praznični period.Postoji mnogo...
Foto: Guliver/Thinkstock
Sastojci:
Tijesto
200 g putera
240 g raževog brašna
200 g oštrog brašna
prstohvat soli
100 g smeđeg šećera
2 jaja (žumanca)
3-4 kašike hladne vode
Fil
2 kašike gustina
400 g milerama
2 kašike smeđeg šećera
2 vanilin-šećera
500 g šljiva
300 g kajsija
50 ml ruma
Priprema:
Tijesto
1. U dubljoj posudi pomiješati brašna, dodati so, šećer i žumanca pa rukama umijesiti tijesto da bude pogodno za rad i da se ne lijepi za dlanove. 1/3 tijesta odvojiti pa zamotati u najlon foliju i ostaviti u zamrzivač.
2. Preostalo tijesto rastanjiti, pa namotati na oklagiju i prenijeti na odgovarajući kalup za tart ili tepsiju. Tijesto izbockati viljuškom na nekoliko mjesta i peći u ugrijanoj rerni na 180ºC dok tijesto ne počne da rumeni po ivicama.
Fil
1. Umutiti mileram sa gustinom i šećerom.
2. Šljive i kajsije oprati, ukloniti košpice i rasjeći na četvrtine pa poprskati rumom.
Finalni postupak
1. Na pečeno tijesto sipati pripremljenu smjesu od milerama i izravnati. Po površini poredati voće i izrendati ili izmrviti trećinom prethodno ostavljenog tijesta.
2. Peći oko 20 minuta tj. dok pita ne dobije finu zlatnu boju. Izvaditi iz pećnice i potpuno ohladiti prije služenja.
IZVOR: POŠALJI RECEPT