Jednom u dvije sedmice nije dovoljno: Evo koliko često bi trebalo da perete posteljinu

by | 9 Septembra, 2016

Uglavnom griješimo kada je pranje posteljine u pitanju. Peremo je jednom u dvije sedmice i mislimo da je to dovoljan period da se ona uprlja, ali ni ne shvatamo koliko to loše utiče na naše zdravlje.

Foto: Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

Naime, sprovedeno je istraživanje o tome koliko ljudi često peru ono na čemu spavaju i čime se pokrivaju!

Vođe studije dokazale su da spavanje na prljavoj posteljini, i te kako može da ima loše posljedice po zdravstveno stanje.

Osim infekcija i gljivica koje se mogu prijeneti ovim putem, Mary Marlowe Leverette, stručnjak u oblasti čišćenja i njege tkanina, objasnila je šta se dešava kada dugo spavamo na istoj posteljini.

Foto: Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

“Tokom spavanja mi se i dalje znojimo, a prirodna ulja i prljavština se time oslobađaju. Moguće je da se na posteljini nađu i pljuvačka, urin, genitalne tečnosti i fekalne materije u vlaknima”, rekla je ona i dodala: “Neredovno čišćenje plahti i jastučnica dozvoljava tečnostima da prođu do jastuka i dušeka, koje je mnogo teže očistiti od posteljine”.

Poslije ovog saznanja, vjerujemo da ćete odmah dohvatiti svoju posteljinu i “baciti” je na pranje. Preporučuje se da je perete jednom sedmično.

IZVOR: LIFE CONTENT