Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
2 crvene ljute paprike
6 čenova bijelog luka
1/2 veze peršuna
1/2 veze kopra
1/2 veze korijandera
50 ml ulja
50 ml sirćeta
50 g sjeckanih oraha
20 g soli
Priprema:
1. Ljutu papriku očistiti od sjemenki i krupnije isjeckati.
2. Bijeli luk očistiti. Zelene začine i orahe krupnije usitniti.
3. Sastojke samljeti u blenderu da se dobije fino usitnjena smjesa, uz lagano dolivanje ulja kako bi se sve dobro povezalo.
4. Na kraju dodati sirće i so pa još jednom sve promiješati da se što bolje sjedini.
5. Smjesu preručiti u teglu i čuvati 5-7 dana u frižideru.
Savjet: Količinu ulja, sirćeta i soli možete prilagoditi sopstvenim ukusima. Ako imate namjeru da vam posluži kao začin, smanjite količinu ulja ali ukoliko želite da ovo poslužite kao namaz pridržavajte se navedenih mjera.
IZVOR: POŠALJI RECEPT