Iz bakine kuhinje: Recept za brze fritule
Ljubitelji fritula ne čekaju zimu da se njima počaste, ali posljednjih godina nekako ih najviše vežemo upravo za praznični period.Postoji mnogo...
Sastojci:
210 g bebi piškota
500 ml slatke pavlake
Fil
4 žumanceta
7 kašika šećera
2 kašike gustina
500 ml mlijeka
1 vanilin-šećer
Sos
1 kašičica margarina
3 kašike smeđeg šećera
1 naandža (sok)
1 kašičica gustina
1 banana
Fil
1. Žumanca pjenasto umutiti sa šećerom, vanilin-šećerom, dodati gustin i malo mlijeka, pa sve dobro izmiješati.
2. Ostatak mlijeka ostaviti da prokuha, a zatim uliti umućena žumanca i kuhati dok se ne zgusne.
3. Umutiti 300 ml slatke pavlake, pa je lagano spojiti s ohlađenom kremom.
Sos
1. Margarin otopiti, dodati šećer i kratko ga propržiti. Zatim sipati sok od narandže pomiješan s gustinom i sve miješati dok se ne zgusne. U vruć sos dodati kolutiće banana.
Finalni postupak
1. Na dno svake čaše staviti izlomljene piškote. Preliti ih kremom, dodati malo sosa, te postupak redanja ponoviti još jednom.
2. Složen desert dekorisati umućenom slatkom pavlakom i cijelim piškotama.
IZVOR: POŠALJI RECEPT