Zdravstvene prednosti brokule: Za srce, kosti i mozak
Brokula je prava nutritivna bomba koja poboljšava zdravlje srca, kostiju i mozga. Otkrijte zdravstvene prednosti brokule Često čujemo frazu "mi sm...
Iako se u posljednje vrijeme preporučuje izbjegavanje žitarica, a naročito pšenice, ne treba da zaboravimo na one koje su zdrave i bitne za našu ishranu, ali i zdravlje…
Saznajte koje su to “zaboravljene” žitarice:
1. Proso
Proso je najpoznatija kao žitarica koja se daje kao hrana papagajima ili za pravljenje improvizovane zvečke. Ipak, trebalo bi znati nešto više od njoj. Ova žitarica je bogata željezom i magnezijumom i pripada alkalnoj grupi hrane, što znači da se lako vari. Takođe sadrži i hormon sreće – serotonin koji utiče na poboljšanje našeg raspoloženja. Smanjuje holesterol i veliki je izvor proteina. Može se jesti kao kaša ili kao baza za pravljenje raznih namaza.
2. Heljda
Heljda je bogata ugljenim hidratima, bjelančevina i skroba koji se sporo vari, pa zbog čini ljude duže sitim. Pored toga, heljda sadrži i rutin – antioksidans koji može da izliječi hipertenziju, smanji rizik od dobijanja dijabetesa i reume i poboljšava memoriju.
3. Zob
Zob se u posljednje vreme sve više koristi u ishrani, naročito u vidu kaša koje su odličan dijetetski proizvod. Sadrži vlakna, bjelančevine, kalcijum, kalijum i skrob. Smanjuje nivo lošeg holesterola, poboljšava rad probave i mozga, jača mišićnu masu i stvara dosta energije. Predstavlja odličan doručak za sve one koji žele da smršaju (ili da se jednostavno hrane zdravo).
4. Ječam
Ječam je žitarica koja je bogata mnogim mineralima – magnezijumom, cinkom, željezom, fosforom, kalijumom i selenom. Zbog visokog sadržaja nezasićenih masnih kiselina, smanjuje nivo lošeg holesterola i najviše se koristi u ishrani sportista. Može da zameni šećer i kafu, a i od njega se pravi omiljeno “muško” piće – pivo. Ječmeni slad je bogat rijetkim vitaminom – B12.
5. Amarant (štir/šćir)
Amarant je najmanje poznata žitarica i vjerujemo da dosta vas nije čulo za nju. Jedno zrno ove žitarice sadrži više kalcijuma nego čaša mlijeka, a sadrži i nekoliko puta više vlakana od pšenice. Bogata je i bjelančevinama i ne sadrži gluten.
IZVOR: ŽENSKI MAGAZIN