Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
1 kg sirove bundeve
2 veća krompira
8 dl povrtnog bujona
1 veća glavica crvenog luka
3 cm sirovog đumbira
so, crveni biber
250 ml neutralne pavlake
Priprema:
1. Bundevu isjeći na kriške ili kockice pa ispeći u ugrijanoj rerni na 200ºC oko 25 minuta. Pečenu bundevu ostaviti da se prohladi pa ispasirati. Crveni luk očistiti i isjeckati na kockice. Krompir oljuštiti i isjeći na sitno.
2. Na umjereno ugrijanom ulju propržiti sitno sjeckani crveni luk da postane staklast i mekan. Zatim, dodati rendani đumbir pa kratko propržiti.
3. Dodati pasiranu bundevu, so, bujon i promiješati.
4. Ostaviti da se kuha na umjerenoj temperaturi 10 minuta pa skloniti sa šporeta.
5. Štapnim mikserom ispasirati povrće i dodati neutralnu pavlaku pa sve dobro promiješati da se sjedini.
6. Začiniti suhim začinom i servirati. Čorbu ukrasiti krupno mljevenim crvenim biberom i neutralnom pavlakom.
IZVOR: POŠALJI RECEPT