Zasladite se: Hrskave šljive

by | 1 Oktobra, 2016
Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Potrebno je:
Za tijesto
300 g glatkog brašna
200 g putera
100 g šećera u prahu
2 jaja
2 kašičice vanilin šećera
malo rendane limunove kore
2 kašičice praška za pecivo
Za fil
1 kg šljiva
100 g piškota
2-3 kašike džema od šljiva
50 g keksa amaretini
180 g slatkog vrhnja
30 g šećera
2 jaja
kašičica vanilin šećera
Za posipanje
100 g mljevenih oraha
150 g putera
100 g glatkog brašna
130 g šećera
pola kašičice cimeta
2 kašičice vanilin šećera.

Priprema:
1. Pomiješajte brašno, prašak za pecivo, šećer, puter, vaniliju, jaja, rendanu limunovu koru i rukama zamijesite glatko tijesto. Napravite loptu, umotajte u plastičnu foliju i ohladite u frižideru, oko 30 minuta.
2. Tijesto premjestite u kalup obložen masnim papirom, dobro utapkajte prstima po dnu i izvucite mali obruč uz ivicu. Tanko premažite džemom i pospite keksom i piškotama koje ste prethodno samljeli u blenderu ili izmrvili oklagijom.
3. Šljive operite, prepolovite, izvadite košpice i rasporedite po tijestu, najbolje od oboda prema sredini. U posudu sipajte slatko vrhnje, dodajte šećer, jaja i vanilin šećer, mikserom umutite kremu i prelijte preko šljiva.
4. Mljevene orahe pomiješajte s brašnom, šećerom, puterom, cimetom i vanilijom, pa rukama napravite krupnije mrvice. Rasporedite preko šljiva i pecite u rerni na 180 stepeni oko 60 minuta. Pospite šećerom u prahu, ohladite i servirajte sa šlagom.

IZVOR: NOVOSTI.RS