
“Smrznuto rame”: Šta je to i kako prepoznati neugodan sindrom
Oni koji su iskusili "smrznuto rame" to sigurno nikada neće zaboraviti jer je riječ o izuzetno bolnom stanju. Rameni zglob jedan je od najpokretlj...
U sezoni prehlade i gripe naročito je važan dobar imunitet.
Foto: Guliver/Getty Images
Iako je puno onih koji misle da je za dobru odbrambenu sposobnost organizma dovoljno ponekad uzeti neki suplement, stručnjaci kažu da su mnogo važniji kvalitet i vrsta namirnica koje jedemo.
Oni u vrijeme prehlade i gripe preporučuju unos hrane bogate antioksidansima kao što su svježe voće i povrće koji nas štite od gripe i ostalih virusa tokom cijele godine.
1. Hrana kao lijek
Protivupalna svojstva imaju tamnozeleno povrće, bobičasto voće, losos, paradajz, a preporučuju se i namirnice bogate vitaminom C, kao što su nar, limun, narandže, mandarine, peršun, kelj, paprike, zelje, prasa..
Foto: Pixabay
Istraživanja su pokazala da i cink, koji sadrže sjemenke bundeve, špinat, orašasti plodovi i mahunarke, može da skrati trajanje prehlade čak i za nekoliko dana.
Za razliku od ovih zdravih namirnica koje pomažu da se odbranimo od virusa, ili da infekcija i kad se razbolimo kraće traje, prerađena, industrijska hrana i slatkiši pogoduju razmnožavanju bakterija i slabe imunitet, pa ih, ako su vam inače često na jelovniku, posebno u sezoni virusnih infekcija, treba izbjegavati.
2. Dobre bakterije
Snažan imunitet oslanja se na zdrav sistem organa za varenje, jer u njemu je smješteno gotovo 70 odsto našeg imunog sistema. Da on radi besprijekorno pomažu probiotici koji sadrže “dobre” bakterije, a one su korisne i pri ublažavanju upala i sprečavanju infekcija.
Foto: Guliver/Thinkstock
Prema tome, probiotici nam mogu pomoći da ojačamo imunitet i čuvaju nas od prehlade i gripa, ali i ublažavaju simptome ako se, ipak, razbolimo. Probiotici mogu da se uzimaju u tabletama, ali dobre bakterije sadrže i fermentisane namirnice, kao što su kefir ili jogurt, pa se preporučuje njihov povećan unos prije sezone prehlada.
3. Svjež vazduh, aktivnost i san
Čak i kada je hladno boravak na svježem vazduhu, pod uslovom da ste adekvatno obučeni, jača organizam. I u zatvorenom prostoru, gdje se virusne infekcije mnogo brže šire, redovno otvaranje prozora i učestalije čišćenje radnih površina smanjuju rizik od zaraze.
Foto: Guliver/Getty Images
Za jačanje imuniteta važno je i redovno vježbanje, ali i dovoljno sna. Noćni odmor ne bi trebalo da bude kraći od sedam sati neprekidnog sna, ali za jačanje imuniteta važno je i da popodne odvojite 20 minuta za drijemanje.
IZVOR: NOVOSTI.RS