Jasmila Žbanić o Emeriku Blumu: “On je napravio čudo, a mi smo ga uništili”
Jasmila Žbanić je poznata bosanskohercegovačka redateljica. Jasmila Žbanić, renomirana bosanskohercegovačka redateljica, u svom najnovijem dokumen...
Novo izdanje kulinarskog showa “Lonci i poklopci” na programu OBN TV je i ove nedjelju u terminu od 13 sati.
Za 560. emisiju Vjeko Kramer odlučio je da pripremi ukusna i zdrava jela koja nije teško spremiti i kod kuće. Ovosedmična Kramerova jela su prije svega zdrava, ali i veoma ukusna. Vjekin namazi sigurno će se dopasti i vašim ukućanima. Emisiju započinje pripremom toplog soka od tikve, zatim će pripremati langošice, namaz od patlidžana, a za kraj i namaz od tune i leće.
TOPLI SOK OD TIKVE
1 kriška pečene tikve
1 kruška
mlijeko od badema
med
cimet
vanilija
U bademovom mlijeku skuhati vaniliju i ostaviti da se malo ohladi, treba biti mlako. Tikvu pečenu u pećnici oguliti i isjeći na kocke. Krušku očistiti i oguliti. Sve sastojke izmiksati u blenderu te sok poslužiti topao.
LANGOŠICE
1 Digo kvasac
1/2 kg brašna
malo šećera
malo soli
2 dl mlijeka
2 dl vode
U mlako mlijeko dodati kvasac i šećer, promiješati, prekriti prozirnom folijom, ostaviti da se otopi i zapjeni. U brašno umiješati so pa kvasac u mlijeku i na kraju mlaku vodu te mijesiti dok ne dobijemo glatko tijesto koje će biti mekano i lagano ljepljivo. Tijesto pokrijte čistom krpom i ostavite da se odmori i udvostruči. Ugrijati masnoću za prženje u što većoj tavi. Tijesto ne istresati iz posude i ne mijesiti ga ponovo, ali imajte na umu da će biti bolje kad duže stoji, čak je preporučljivo umijesiti ga dan ranije pa ostaviti u frižideru preko noći, ako langošice namjeravate praviti ujutru za doručak. Ruke namazati uljem da se tijesto ne lijepi za njih, pa kidati rukom komade tijesta, staviti na čistu pobrašnjenu površinu i lagano razvući oklagijom na nekih 1 cm debljine. Stavljati u vruću masnoću i kratko pržiti sa obje strane. Stavljati na papirni ubrus da upije masnoću, poslužiti vruće uz neki sirni namaz, ribani sir ili nešto slično.
NAMAZ OD PATLIDŽANA
2 patlidžana
2-3 češnja bijelog luka
1 kašika tahina
1 kašika ajvara
1 kašika senfa
limunov sok
peršunov list
so i biber
Neoguljene patlidžane ispeći u rerni na oko 200ᵒC, pa ih staviti u poklopljenu posudu da se potpare radi lakšeg guljenja. Kada ih ogulite izgnječite ih viljuškom te umiješajte senf, ajvar, tahin i začinite usitnjenim bijelim lukom i peršunovim listom, limunovim sokom, solju i biberom. Možete poslužiti i toplo i hladno.
NAMAZ OD TUNE I LEĆE
2 konzerve tune
1 konzerva kukuruza
200 g leće
1 glavica luka
senf
limunov sok
peršunov list
sol i biber
Leću skuhati u slanoj vodi dok ne omekša pa procjediti i ohladiti te izmiksati u pire. Tunjevinu izgnječiti viljuškom i umiješati u pire od leće te začiniti usitnjenim peršunovim listom, senfom, solju i biberom. U tako dobijen namaz dodati ocijeđeni kukuruz iz konzerve i sitno sjeckani crveni luk.
TEKST I FOTO: OBN PR