Kalorijska i šećerna bomba, ali vrijedi grijeha: Brownie s Nutellom
Sastojci:70 g maslaca 100 g smeđeg šećera 100 g brašna 3/4 kašičice praška za pecivo 2 velika jaja 2 kašičice ekstrakta vanilije 350 g N...
Sastojci:
Biskvit
2 jajeta
250 ml gustog jogurta
60 g rastopljenog putera
250 griza
1 vanilin-šećer
½ praška za pecivo
100 g šećera
Preliv
375 ml vode
250 g šećera
½ limuna (sok)
100 g kokosa
50 g mljevenih pistacija
Priprema:
Biskvit
1. Jaja i šećer pjenasto umutiti pa dodati vanilin-šećer i jogurt. Smjesu još jednom dobro umutiti.
2. Dodati puter i sjediniti sa umućenim sastojcima.
3. Grz pomiješati sa praškom za pecivo i na kraju dodati u smjesu. Sve sastojke dobro sjediniti pa masu izručiti u pleh i poravnati.
4. Peći u ugrijanoj rerni na 180ºC oko 20 minuta.
Sirup
1. Šećer rastvoriti u vodi pa staviti da se kuha.
2. Od momenta kada provri, kuhati još pet minuta pa dodati sok od limuna i skloniti sa vatre.
Finalni postupak
1. Pečeni kolač izvaditi iz rerne, izbockati viljuškom na više mjesta i zaliti pripremljenim sirupom.
2. Ostaviti kolač da se ohladi.
3. Prije serviranja kolač posuti kokosom i pistacijama.
IZVOR: POŠALJI RECEPT