Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
1 l vode
8 kašika ječma
4 šitake gljive
4 cm suhih morskih algi
2 kašičice miso paste
klice
Priprema:
1. Ječam dobro oprati i ocijediti od vode. Gljive potopiti u vodu i ostaviti da odstoje do dalje pripreme. Alge isjeckati i potpiti u malo vode, takođe.
2. Vodu sipati u šerpu, dodati ječam, ocijeđene i na manje komade isječene šitake gljive i morske alge.
3. Sačekati da provri pa kuhati na umjerenoj vatri dok se ječam ne skuha.
4. Zatim, kutlačom odvojiti malo tečnosti i sipati u manju posudu. Dodati miso pastu i dobro promiješati da se rastvori.
5. Rastvorenu pastu sipati u supu i promiješati.
6. Poslužiti toplo uz dodatak klica.
IZVOR: POŠALJI RECEPT