Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
500 g bijelog mesa
1 glavica crvenog luka
½ kašičice bijelog luka u prahu
1 kašičica soli
½ kašičice bibera
½ kašičice ljute aleve paprike
50 g parmezana
2 jajeta
ulje za prženje
Priprema:
1. Bijelo meso samljeti tj. usitniti u blenderu. Dodati crveni luk i ponovo usitniti smjesu.
2. Zatim, dodati bijeli luk, so, biber, alevu papriku, parmezan i jaja pa sjediniti sve sastojke, da se dobije homogena smjesa.
3. Kašikom vaditi smjesu i nauljenim dlanovima formirati ćuftice.
4. Pržiti na ugrijanom ulju dok ćuftice ne porumene sa svih strana (oko 4-5 minuta na umjerenoj temperaturi).
5. Izvaditi iz ulja i odložiti na papirni ubrus da se ćuftice ocijede od viška masnoće.
6. Poslužiti toplo uz umak po želji.
IZVOR: Pošalji recept