Kokice – zdrava vs. nezdrava varijanta

by | 9 Januara, 2017

Prema istraživanju Centra za nauku u javnom interesu, navodi CNN, kofica srednje veličine (oko 20 šolja kokica) sadrži 1.200 kalorija, 980 miligrama natrijuma i 60 grama zasićenih masti, što je dovoljno energije za tri dana.

Guliver/Getty Images

Guliver/Getty Images

Odgovor na pitanje da li su kokice “zdrave” zavisi od toga kakve ih jedete. U najčistijem obliku – odnosno, kada se kokaju na toploti – kokice su zdrava žitarica sa cijelim zrnom, bogate su antioksidantima i spadaju u grupu niskokaloričnih grickalica: posuda takvih kokica ima samo 93 kalorije, jedan gram masti i četiri grama vlakana.

Kokice pečene u ulju i sa prelivom od putera, kakve se prodaju u kinima, manje su zdrave i bogatije kalorijama. Čak i ako pojedete samo posudu (tri šolje) kokica, opet biste unijeli količinu masti dovoljnu za pola dana.

Nastavak na sljedećoj strani…

Guliver/Getty Images

Guliver/Getty Images

Ako kupujete već spremljene kokice u prodavnici, provjerite podatke o nutritivnim vrijednostima, jer na takvim proizvodima količine natrijuma i šećera variraju. Kokice sa raznim slatkim ili slanim prelivima mogu imati tako i do četiri kašičice šećera po šolji kokica. Ako kokate kokice kod kuće, u mikrovalnoj, ograničite količinu soli i putera koju dodajete, a umjesto toga možete ih začiniti i origanom, bosiljkom ili biberom, ili čak i parmezanom.

Izvor: lepotaizdravlje.rs