Pita od jabuka: Klasična poslastica s bogatom tradicijom
Pita od jabuka, obogaćena cimetom i orasima, omiljena je jesenska poslastica. Jednostavna za pripremu, nudi spoj tradicije, bogatog okusa i pristup...
Sastojci:
550 g brašna
25 g kvasca
1 ravna kašičica soli
2 kašičice šećera
225 ml toplog mlijeka
1 jaje
100 ml ulja
200 g pasirane bundeve
šaka sjeckanih oraha
Priprema:
1. Kvasac pomiješati sa šećerom i preliti polovinom toplog mlijeka, promiješati i ostaviti da zapjeni.
2. U brašno dodati so i promiješati. Zatim, usuti pripremljen kvasac, preostalo mlijeko, umućeno jaje, ulje i pasiranu bundevu pa zamijestiti tijesto tako da bude makano i elastično. Pripremljenu tijesto prekriti i ostaviti da miruje na toplom oko sat vremena.
3. Tijesto preručiti na radnu površinu, dodati sjeckane orahe, premijesiti i formirati veknu.
4. Pripremljeno tijesto prekriti i ostaviti na toplom oko 15 minuta.
5. Unakrsno blago zasjeći i peći u ugrijanoj rerni na 180ºC oko 40 minuta.
6. Hljeb izvaditi iz rerne i ostaviti da se ohladi.
IZVOR: POŠALJI RECEPT