Hljeb s bundevom i orasima

by | 29 Januara, 2017
Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Sastojci:

550 g brašna
25 g kvasca
1 ravna kašičica soli
2 kašičice šećera
225 ml toplog mlijeka
1 jaje
100 ml ulja
200 g pasirane bundeve
šaka sjeckanih oraha

Priprema:

1. Kvasac pomiješati sa šećerom i preliti polovinom toplog mlijeka, promiješati i ostaviti da zapjeni.
2. U brašno dodati so i promiješati. Zatim, usuti pripremljen kvasac, preostalo mlijeko, umućeno jaje, ulje i pasiranu bundevu pa zamijestiti tijesto tako da bude makano i elastično. Pripremljenu tijesto prekriti i ostaviti da miruje na toplom oko sat vremena.
3. Tijesto preručiti na radnu površinu, dodati sjeckane orahe, premijesiti i formirati veknu.
4. Pripremljeno tijesto prekriti i ostaviti na toplom oko 15 minuta.
5. Unakrsno blago zasjeći i peći u ugrijanoj rerni na 180ºC oko 40 minuta.
6. Hljeb izvaditi iz rerne i ostaviti da se ohladi.

IZVOR: POŠALJI RECEPT