Iz bakine kuhinje: Recept za brze fritule
Ljubitelji fritula ne čekaju zimu da se njima počaste, ali posljednjih godina nekako ih najviše vežemo upravo za praznični period.Postoji mnogo...
POTREBNO JE:
Za koru:
Za fil:
PRIPREMA:
Kora:
1. Jabuke i banane oguliti i izrendati na krupno rende.
2. Rendano voće sjediniti sa mljevenim keksom, orasima i šećerom. Dobro izmiješati da bi se dobila kompaktna smjesa.
Fil:
1. U šerpu sipati 6 dl mlijeka, dodati šećer i ostaviti da proključa.
2. Posebno razmutiti puding od vanile i preostalo mlijeko te dodati u ključalo mlijeko i kuhati na umjerenoj temperaturi dok se ne zgusne.
3. Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag pa sjediniti sa ohlađenim pudingom i polako promiješati.
Finalni postupak:
1. ”Pti-ber” keks natopiti u mlijeko, a zatim njime obložiti pravougaoni kalup (20×30 cm).
2. Preko ”pti-ber” keksa nanijeti fil od voća i poravnati pa premazati filom od vanile.
3. Šlag pripremiti prema uputstvu sa kesice i rasporediti preko fila. Gotov kolač ostaviti da se stegne, a zatim ga isjeći na kocke.
Savjet plus:Ukoliko nemate pravougaoni kalup, kolač možete pripremiti u običnoj tepsiji.
Preporučeno piće:limunada
Izvor: Dobra hrana