Jasmila Žbanić o Emeriku Blumu: “On je napravio čudo, a mi smo ga uništili”
Jasmila Žbanić je poznata bosanskohercegovačka redateljica. Jasmila Žbanić, renomirana bosanskohercegovačka redateljica, u svom najnovijem dokumen...
Zbog svoje visoke prehrambene i biološke vrijednosti mlijeko je rangirano među važne namirnice u uravnoteženoj prehrani. To je prirodni izvor visoko vrijednih bjelančevina i dobro iskoristivog kalcijuma.
A zašto naše tijelo treba te hranljive tvari? Proteini su važni za razvoj, rast i obnavljanje ćelija i tkiva. Mliječni proteini sadrže sve vitalne aminokiseline koje naše tijelo mora dobiti iz hrane. Kalcijum je potreban za održavanje zdravih kostiju i zuba. Za prevenciju osteoporoze u starijoj dobi vrlo je važno da učvrstimo jake kosti u ranoj dobi. Vitamin D u mlijeku ubrzava apsorpciju kalcijuma, pa naše tijelo kalcijum iz mlijeka može dobro iskoristiti.
Mlijeko takođe sadrži i druge prirodne i korisne hranjive tvari koje su prisutne u idealnoj kombinaciji. Fermentisani mliječni proizvodi, kao što su razni jogurti i kefir, blagotvorno djeluju na probavu i pomažu u održavanju zdrave crijevne mikroflore, izvrsnog su ukusa i primjerni za uživanje kod svih uzrasta. Doručak, ručak, ukusan desert nakon ručka ili lagana večera – izbor je raznolik, hranjiv i ukusan.
Uživajte u mliječnim proizvodima! Prijatno!
TEKST: PR