Klasična ruska salata: Neizostavni praznični klasik
Klasična ruska salata po originalnoj recepturi ruskog kuhara Oliviera donosi savršeno balansiranu teksturu i okus za svečane i praznične trenutke ...
Sastojci:
500 g šparoga
220 g manjih šampinjona
3-4 tanka lista pršuta
1 kašika ekstradjevičanskog ulja
so, biber
300 g pilećih grudi
400 g tjestenine po izboru
250 g milerama
1 kašika vinskog sirćeta
Priprema:
1. Šparoge očistiti i isjeći na trećine. Šampinjone isjeći na polovine ili deblje listiće, u zavisnosti od veličine. Tjesteninu skuhati prema uputstvu sa pakovanja i ocijediti. Zagrijati rernu na 220º C.
2. Šparogu, gljive, pršut, ulje, biber i so pomiješati u velikoj tepsiji obloženoj papirom za pečenje. Staviti u rernu da se peče dok povrće ne omekša i blago ne potamni (oko 20-25 minuta). Usput jednom promiješati.
3. Za to vrijeme pileće bijelo meso isjeći na šnicle i propržiti na malo ulja sa obje strane, dok ne porumeni. Meso izvaditi na tanjir sa papirnim ubrusom da se ohladi, a zatim narezati na šnite.
4. Pečeno povrće izvadite iz rerne, poprskati sirćetom, dodati meso i pastu pa sve dobro promiješati.
5. U dubljoj posudi blago umutiti mileram, pa dodati povrće, meso, pastu, sastaviti i dodatno začiniti ako je potrebno.
IZVOR: POŠALJI RECEPT