Kalorijska i šećerna bomba, ali vrijedi grijeha: Brownie s Nutellom
Sastojci:70 g maslaca 100 g smeđeg šećera 100 g brašna 3/4 kašičice praška za pecivo 2 velika jaja 2 kašičice ekstrakta vanilije 350 g N...
Sastojci:
4 jaja
180 ml ulja
120 ml mlijeka
145 g šećera
145 g brašna
1 prašak za pecivo
1 vanilin-šećer
400 g višanja
brašno za valjanje
šećer u prahu
Priprema:
1. Višnjama izvaditi koštice i dobro ocijediti. Ukoliko se koriste zaleđene višnje, izvaditi ih iz zamrzivača i ostaviti da se otope preko noći.
2. Jaja pjenasto umutiti pa dodati ulje i mlijeko uz neprestano mućenje.
3. Zatim, postepeno dodavati šećer i vanilin-šećer, uz neprekidno mućenje dok se ne rastvore kristali šećera.
4. Postepeno dodavati brašno pomiješano s praškom za pecivo i sve dobro sjediniti, da smjesa postane gusta i bez grudvica.
5. Pripremljeno tijesto usuti u nauljen i brašnom posut pleh, pa ravnomjerno rasporediti smjesu.
6. Kolač staviti da se peče u zagrijanoj rerni na 200°C dok se ne stvori tanka korica.
7. Zatim, po kolaču rasporediti višnje prethodno uvaljane u brašno i nastaviti sa pečenjem.
8. Nakon 10 minuta pečenja smanjiti temperaturu na 180ºC i nastaviti pečenje još petnaest minuta.
9. Pečen kolač će se odvajati od ivica pleha.
10. Kolač izvaditi iz rerne i ostaviti da se potpuno ohladi.
11. Isjeći na kocke željene veličine, posuti šećerom ili šećerom u prahu pa poslužiti.
Izvor: posaljirecept.rs