Štrudla sa šljivama – da još malo uživamo u ljetu (RECEPT)
Štrudla sa šljivama ukusni je desert u kojem uživamo na prelazu iz ljeta u jesen! Donosimo vam recept... U šljivama još možemo uživati i - iskoris...
Sastojci:
Tijesto
500 g brašna
prstohvat soli
20 g kvasca
3 kašike šećera
150 ml vode
150 ml mlijeka
80 g rastopljenog putera
1 jaje (žumance)
Nadjev
200 g mljevenih oraha
50 g šećera
1 jaje (bjelance)
Priprema:
1. U posudi pomiješati kvasac, šećer i vodu, pa ostaviti da zapjeni.
2. U vanglicu za miješenje sipati polovinu brašna, dodati mlijeko, puter, jaje, prstohvat soli, preostali šećer i kvasac pa promiješati. Postepeno dodavati preostalo brašno i mijesiti dok se ne dobije glatko tijesto.
3. Umiješeno tijesto prekriti pamučnom krpom i ostaviti na toplom mjestu da se duplira.
4. Bjelance pjenasto umutiti sa šećerom, pa u čvrst šne dodati orahe i sjediniti smjesu.
5. Nadošlo tijesto izručiti na pobrašnjavljenu površinu i rastanjiti u četvrtast oblik debljine 0,5 cm.
6. Premazati pripremljenim nadjevom i urolati.
7. Zatim, tijesto preneti u bogato nauljen kalup za kuglof i pažljivo smjestiti.
8. Prekriti mokrom pamučnom krpom i ostaviti na toplom mjestu da nadođe, oko 20 minuta.
9. Nadošlo tijesto peći u ugrijnoj rerni na 180°C oko 40 minuta.
10. Pečeni kolač izvaditi iz pećnice i ostaviti da se prohladi, pa izvaditi iz kalupa, okrenuti naopako i ostaviti na rešetkastoj površini da se potpuno ohladi (najbolje preko noći).
11. Zatim, sjeći na manju parčad i poslužiti.
Izvor: posaljirecept.rs