Tart s povrćem

by | 9 Aprila, 2017

Foto: Pošalji recept

Sastojci:

Tijesto
250 g mekog brašna
prstohvat soli
20 g šećera
125 g putera
1 žumance
50 ml vode
Fil
2 manje tikvice
2 veće mrkve
3 jajeta
200 ml vrhnja za kuhanje
100 ml mlijeka
so

Priprema:
Tijesto
1. Brašno preručiti na radnu površinu, pa napraviti udubljenje u sredini. Staviti u njega šećer, so i puter isječen na kockice, te sastojke utrljati dlanovima u brašno da bi se dobila mrvičasta smjesa
2. Posebno razmutiti žumance s vodom, pa sipati u sredinu mrvičaste smjese. Mijesiti dlanovima dok se ne dobije glatko tijesto.
Fil
1. Mrkve oguliti, a tikvice dobro oprati i odsjeći im vrhove. Nožem za guljenje povrće isjeći na tanke listove.
Finalni postupak
1. Umiješeno testo istanjiti oklagijom na debljinu od 5 mm.
2. Okruglu tepsiju nauljiti pa oklagijom istanjeno tijesto prebaciti u tepsiju, te njime obložiti dno i bočne stranice tepsije.
Listove mrkve i tikvice slagati preko podloge od tijeesta, naizmjenično u krug, dok se ne popuni površina.
3. Posebno umutiti jaja, vrhnje za kuhanje, mlijeko i malo soli, pa preliti preko povrća. Peći u zagrijanoj rerni na 200° С dok ne porumeni.

Savjet: Ako nemate nož za guljenje, povrće možete isjeći i običnim nožem.

IZVOR: POŠALJI RECEPT