Kalorijska i šećerna bomba, ali vrijedi grijeha: Brownie s Nutellom
Sastojci:70 g maslaca 100 g smeđeg šećera 100 g brašna 3/4 kašičice praška za pecivo 2 velika jaja 2 kašičice ekstrakta vanilije 350 g N...
Sastojci:
Podloga
250 g mljevenog keksa
100 g mljevenih lješnika
100 ml mlijeka
125 g putera
125 g šećera u prahu
Fil
1 l mlijeka
250 g šećera
6 jaja (žumanca)
2 pudinga od vanilije
4 kašike oštrog brašna
125 g putera
I još
14 malih kroasana (vanilija-punjenje)
500 ml slatkog vrhnja
400 g jagoda
100 g očišćenih pistacija
Priprema:
Kora
1. Omekšali puter pjenasto umutiti sa šećerom u prahu. Keks sjediniti s lješnicima i dodati mlijeko, pa dobro izmiješati sastojke.
2. Zatim, dodati umućen puter i dobro umutiti da se dobije homogena smjesa.
Fil
1. U 200 ml mlijeka dodati puding i brašno pa dobro umutiti sastojke. Zatim, dodati žumanca i sve sjediniti.
2. Zakuhati 800 ml mlijeka sa šećerom, pa kada se šećer otopi i mlijeko počne da vri dodati pripremljenu masu i miješati neprestano sve dok se ne dobije gusta i čvrsta masa.
3. Pripremljenu smjesu ostaviti da se prohladi, pa postepeno dodavati puter isječen na listiće i miješati dok se sastojci ne sjedine.
Finalni postupak
1. Dno okruglog kalupa za tortu (Ø=28 cm) obložiti smjesom od keksa i dobro utisnuti masu.
2. Zatim, premazati 1/3 fila i ravnomjerno rasporediti.
3. Dodati sjeckane jagode, pa naneti 2/3 fila.
4. Poredati kroasane i sve premazati preostalim filom, pa ostaviti da se ohladi u frižideru.
5. Tortu ukrasiti čvrsto umućenim slatkim vrhnjem. Ivice posuti sjeckanim pistacijama, a tortu zatim ukrasiti sjeckanim jagodama formirajući srcasti oblik.
IZVOR: POŠALJI RECEPT