Iz bakine kuhinje: Recept za brze fritule
Ljubitelji fritula ne čekaju zimu da se njima počaste, ali posljednjih godina nekako ih najviše vežemo upravo za praznični period.Postoji mnogo...
Sastojci:
4 jaja
200 g šećera
1 kesica vanilin-šećera
250 ml slatkog vrnja
200 ml kiselog vrhnja
50 g očišćenih pistacija
200 g malina
Priprema:
1. Uski kalup obložiti najlon folijom tako da sa svih strana bude dobro obložen i da ima viška folije sa obe strane, koja će poslužiti za kasnije prekrivanje smjese.
2. Pistacije isjeći na krupnije komade. A, dio malina blago ispasirati viljuškom.
3. Mikserom blago umutiti jaja sa šećerom i vanilin-šećerom. Zatim, u duploj posudi nad parom kuhati smjesu uz stalno miješanje dok smjesa ne postane gusta (da ne spada sa spatule ili mutilica miksera).
4. Pripremljenu smjesu ohladiti.
5. Slatko vrhnje pjenasto umutiti.
6. U ohlađenu smjesu od jaja i šećera dodati slatko vrhnje, promiješati a zatim dodati kiselo vrhnje i sve dobro sjediniti.
7. Smjesu izliti u kalup pa nanijeti ispasirane maline i pistacije.
8. Smjesu prekriti najlon folijom (koja je van kalupa) i staviti u zamrzivač da se dobro ohladi (10 sati).
9. Semifredo prebaciti na tacnu, sačekati da se blago rastopi, posuti preostalim malinama i servirati.
IZVOR: POŠALJI RECEPT