Slatko ne mora biti i potpuno nezdravo

by | 14 Maja, 2017

Prije dvadesetak godina smo u radnjama nalazili samo bijeli kristal šećer, proizveden od šećerne repe, a danas možemo da šećer biramo u zavisnosti od koje je biljke napravljen, po glikemijskom indeksu, po stepenu prerade…

Foto: Pixabay

Prije no što objasnimo u čemu je njihova osnovna razlika, pomenućemo nekoliko osnovnih podataka.

Svi šećeri se u organizmu na kraju razgrade na glukozu i fruktozu. Glukoza je polazna tačka za određivanje glikemijskog indeksa (GI), odnosno prema njemu se određuje kako određena vrsta hrane, pa tako i druge vrste šećera, utiuču na njegov porast u organizmu dva ili tri sata poslije konzumiranja određene hrane.

Sva hrana koja ima GI 50 i manji smatra se poželjnijom i zdravijom, posebno kada je u pitanju kontrolirana prehrana.

Bijeli šećer

U svijetu se ovaj šećer pravi od šećerne repe i od šećerne trske. Riječ je o procesuiranom šećeru, koji je prošao brojne hemijske i mehaničke obrade prije nego što je dospio u radnje. Čine ga 50% fruktoze i 50% glukoze, nema nikakvu nutritivnu vrijednost, ne sadrži masti, proteine, već samo ugljene hidrate, odnosno već pomenute šećere, a 100 grama ima 400 kalorija.

Smeđi šećeri

Nastaju od raznih biljaka, a njihova smeđa boja dolazi od melase koja u proizvodnom procesu nije u potpunosti uklonjena. Stručnjaci tvrde da je najmanje prerađivan i da je najbolji šećer Rapadura, jer u proizvodnom procesu nije odvajan od melase, a u sebi još uvijek sadrži minerale, vitamine i enzime.

Foto: Pixabay

Smeđi šećer od šećerne trske

Postoje još brojne vrste smeđih šećera, poput onog od šećerne trske (Muscovado ili Barbados). U proizvodnom procesu nije mu oduzeta melasa, prilično je vlažan, te u sebi sadrži minerale, što ga čini nešto kvalitetnijim od bijelog rafiniranog šećera. No, njegov GI je prilično visok, iako ne toliko koliko je to kod bijelog šećera.

Šećer od palme i kokosa

Oba su, u suštini, šećeri prozvedeni od palmi, samo rzaličitih vrsta – palmyra palme, zatim palme datulje, te kokosove palme (Jaggery ili Gur). Interesantno je da se pri proizvodnji kokosovog šećera ne koristi plod kokosa. Boja šećera od palmi varira od zlatno smeđe do tamno smeđe, a najčešće su minimalno procesuirani. Imaju granulasti izgled. Mnogi orijentalni recepti, zbog karakterističnog ukusa, podrazumijevaju upravo šećer od palmi.
U ovoj grupi šećera najzdravijim se smatra upravo kokosov, koji ima nizak GI i sadrži nutritivne vrijednosti, te minerale i vitamine.

Izvor: lepotaizdravlje.rs