![Iz bakine kuhinje: Recept za brze fritule](https://www.ljepotaizdravlje.ba/wp-content/uploads/2024/12/GettyImages-1724835521-600x470.jpg)
Iz bakine kuhinje: Recept za brze fritule
Ljubitelji fritula ne čekaju zimu da se njima počaste, ali posljednjih godina nekako ih najviše vežemo upravo za praznični period.Postoji mnogo...
Sastojci:
Za koru:
Za fil:
Za dekoraciju:
Priprema:
Kora:
1. Bjelanca umutiti sa 25 g šećera u čvrst šam.
2. Posebno umutiti žumanjke sa preostalim šećerom pa dodati šam od bjelanaca i promiješati.
3. U pripremljenu smjesu dodati brašno i gustin te polako promiješati varjačom.
4. Tepsiju obložiti papirom za pečenje i sipati u nju smjesu za koru. Peći u zagrijanoj rerni na 200 ºC dok ne porumeni.
5. Pečenu koru premazati eurokremom.
Fil:
1. U šerpu sipati 5 dl mlijeka, dodati 100 g šećera i ostaviti da proključa.
2. Posebno umutiti preostalo mlijeko sa gustinom i žumanjcima pa sipati u ključalo mlijeko i kuhati dok se ne zgusne.
3. Bjelanca umutiti sa 50 g šećera. Šam od bjelanaca i nabubreo želatin dodati u topao fil.
Finalni postupak:
1. Koru vratiti u tepsiju, a zatim po njoj uzdužno u tri reda poslagati oguljene banane. Preliti ih pripremljenim filom i ostaviti u frižideru da se stegne.
2. Kada se fil stegne, kolač premazati šlagom od slatke pavlake.
Izvor: Dobra hrana