Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
4 kašike maslaca
5 čenova bijelog luka
2 poriluka
pastrnak
glavica karfiola
2 krompira
4 l pilećeg temeljca
3 grančice timijana
1/2 svežnja vlasca
sol, biber
Priprema:
U loncu na zagrijanom maslacu dinstajte nasjeckan bijeli luk, kolutiće poriluka i pastrnaka. Kuhajte dok povrće ne omekša, oko 10 minuta.
Dodajte karfiol nasječen na manje komade, kockice krompira i pileći bujon. Kad zavrije, smanjite vatru i kuhajte još 20 minuta.
Dodajte timijan, muškatni oraščić, so i biber. Izblendajte suhu dok ne postane glatka.
Pospite je vlascem i poslužite.
IZVOR: 24SATA.HR