Desert s ukusom narandže, vanile i karamele

by | 5 Augusta, 2017

Predivna kombinacija ukusa narandže, vanile i karamele u ovom kremastom desertu sigurno će vas omamiti. Lako ćete ga napraviti, izgleda prekrasno i jako je ukusan. Savršen za kraj večere s prijateljima.

Sastojci za kremu od vanile:

– 2 jaja (žumanjak)
– 50 g šećera
– 1 vanilin šećer
– 2 dl šlaga
– 2 listića želatina
– 1 narandža – narendana korica i iscijeđen sok

Priprema kreme od vanile:

Stavite želatin u vodu da nabubri. Na pari istucite žumanjke sa šećerom. Maknite s vatre. Umutite šlag, narendajte koricu od narandže na sitne trakice. Vanilin šećer prokuhajte u soku od narandže i maknite s vatre. Sve zajedno izmiješajte i imate vanilin kremu.

Sastojci za kremu od karamele:

– 60 g šećera
– 1 dl slatke pavlake

Priprema kreme od karamele:

Stavite šećer u šerpu i miješajući ga zagrijavajte dok se ne počne topiti. Prestanite s miješanjem i pričekajte dok se sav šećer ne otopi… Šećer treba dobiti zlatno-žutu boju. Ne smije se prepržiti jer će biti gorak. Pavlaku sobne temperature ulijte u karamelizovani šećer, polako i lagano, te pripazite jer će prskati. Kuhajte sve na laganoj vatri i dodajte malo mlake vode, neprestano miješajući, dok se sav karamelizovani šećer ne istopi u pavlaku te postane kremast. Maknite s vatre, malo ohladite i u čaše za martini stavite red kreme od vanile pa red kreme od karamele. Uzmite kašičicu i malo promiješajte da se kreme isprepletu. Ukrasite s malo narendane narandžine korice i listom mente, po želji.

Izvor: lepotaizdravlje.rs