Iz bakine kuhinje: Recept za brze fritule
Ljubitelji fritula ne čekaju zimu da se njima počaste, ali posljednjih godina nekako ih najviše vežemo upravo za praznični period.Postoji mnogo...
Sastojci:
9 kora za savijače
1,5 kg breskvi
2 kesice vanilin-šećera
4 kašike ruma
premaz za kore
2 jaja
2 čaše šećera
2 vanilin-šećera
2 čaše jogurta
čaša kiselog vrhnja
1,5 čaša ulja
1,5 čaša griza
prašak za pecivo
sok pola limuna
Priprema:
Jaja i šećere miksajte 10-ak min pa dodajte jogurt, vrhnje, ulje, limunov sok, griz i prašak za pecivo. Smjesu ostavite u hladnjaku 1 sat.
Breskve ogulite i narežite na tanke kriške. Pospite ih vanilin šećerom i rumom pa lagano izmiješajte. Prvu koru premažite smjesom, na nju stavite drugu koru koju takođe premažete smjesom, a zatim treću, koju premažete smjesom i posložite breskve.
Zamotajte savijaču i složite u namašćen lim. Dobićete tri velike savijače. Na kraju sve tri savijače izbockajte čačkalicom i prelijte ostatkom smjese.
Pecite ih na 180°C od 45 do 50 min dok ne porumene.
Pospite šećerom u prahu.
IZVOR: 24SATA.HR