![](https://www.ljepotaizdravlje.ba/wp-content/uploads/2020/07/gaspaco-paradajz-recept-Getty-600x470.jpg)
Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
Priprema:
1. Omekšali margarin pjenasto umutiti pomoću miksera.
2. Potom sjediniti margarin, izmrvljeni sir i malo soli. Postepeno dodavati mješavinu brašna i praška za pecivo meseći dok se ne dobije glatko tijesto.
3. Umješeno tijesto ostaviti da miruje u frižideru najmanje 120 min.
4. Odstojalo tijesto istanjiti oklagijom na debljinu od 0,5 cm.
5. Potom okruglim kalupom prečnika 5 cm na polovini tijesta izvaditi kolutove. Od preostalog tijesta izvaditi manje kolutove prečnika 4 cm.
6. Dimljenu kobasicu isjeći na kolutove.
7. Na veće kolutove tijesta u sredinu kobasicu a ivice tijesta premazati bjelanceem. Odozgo ih prekriti manjim kolutovima tijesta pa ivice pomoću viljuške pritisnuti da se sljepe.
8. U pleh obložen papirom za pečenje poslagati punjene pogačice. Premazati ih žumanjkom i posuti susamom. Peći u zagrijanoj rerni na 200 ºC dok ne porumene.
Izvor: Dobra hrana