Slatka zimnica: Kompot s breskvama i cimetom

by | 18 Augusta, 2017

Kao današnji recept za zimnicu donosimo vam nešto slasno i voćno. Riječ je o breskvama u medu sa aromom cimeta.

Foto: Pixabay

Da bi se napravila slatka zimnica uglavnom su potrebne veće količine šećera, ali smo na blogu The praire homestad pronašli ovaj recept za slatke breskve u koji ne ide ni gram šećera.

Sastojci:

1,5 kg zrelih bresaka
9 šolja vode
šolja meda
štapići cimeta

Priprema:

Breksve ogulite od kožice, a to ćete najednostavnije uraditi tako što ćete ih potpiti u kipuću vodu na dva minuta, a zatim ih prebaciti u hladnu vodu. Kožica će sama otpasti.

Breskve otkoštite i izrežite ih na četvrtine.

Kad ste pripremili breskve u posudi na šporetu zakuhajte vodu i med.

U sterilizovane teglice, na dno stavite štapić cimeta, zatim poslažite breskve i zalijte ih medenom vodom.

Teglice dobro zatvorite, poslažite ih u veću posudu, nalijte vodu (malo ispod poklopaca) i kuhajte oko 25 minuta na srednje jakoj vatri. Na taj način će se kompot konzervisati.

IZVOR: POŠALJI RECEPT