
Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Foto: Pošalji recept
SASTOJCI:
500 g brašna
1 kesica suhog kvasca
voda
so
šećer
susam
PRIPREMA:
1. Kvasac pomiješati sa malo šećera i malo mlake vode pa ostaviti na nakvasa.
2. U brašno staviti so i nadošli kvasac te mlakom vodom zamijesiti glatko tijesto i ostaviti ga da nadolazi dok se količina ne udvostruči.
3. Nadošlo tijesto izraditi na pobrašnjenoj radnoj površini i podijeliti ga na 8 loptica.
4. Svaku lopticu ponovo fino izraditi i praviti različite oblike poput pletenica, pereca, kifli, đevreka i slično.
5. Formirane oblike od tijesta ostaviti još 15-ak minuta na narastu.
6. U odgovarajućoj dubljoj šerpi prokuhati otprilike 1 l vode kojoj je dodata so.
7. Zatim svaki oblik tijesta kratko obariti u ključaloj slanoj vodi. Potrebno je otprilike 30 sekundi bariti tijesto u vodi sa svake strane i odmah ga vaditi na prethodno pripremljen pleh obložen papirom za pečenje.
8. Obareno tijesto koje je već lijepo poslagano u pleh posuti susamom.
9. Rernu zagrijati na 200 °C te ubaciti u nju pleh sa tijestom i peći 20-30 minuta kako bi tijesto dobilo lijepu zlatno-smeđu boju.
10. Gotovo pecivo služiti uz namaze po želji.
(Recept Amile Rahmanović iz Tuzle)
IZVOR: POŠALJI RECEPT BiH
Da biste učestvovali u kreiranju sadržaja časopisa “Pošalji recept”, neophodno je da svoje recepte s fotografijama pripreme korak po korak, finalnom fotografijom jela i popunjenim ugovorom o autorskom djelu pošaljete na mejl [email protected] ili poštom na adresu Vrazova 1, 71000 Sarajevo – s naznakom za redakciju “Pošalji recept”.
VIŠE RECEPATA NAĆI ĆETE U MAGAZINU POŠALJI RECEPT!
Pratite nas i na fejsbuku: www.facebook.com/Posalji-recept-BiH