Kalorijska i šećerna bomba, ali vrijedi grijeha: Brownie s Nutellom
Sastojci:70 g maslaca 100 g smeđeg šećera 100 g brašna 3/4 kašičice praška za pecivo 2 velika jaja 2 kašičice ekstrakta vanilije 350 g N...
Sastojci:
Za koru:
Za fil:
Kore:
1. U odgovarajućoj posudi umutiti 5 bjelanaca u čvrst snijeg pa uz neprestano miješanje postepeno dodavati 60 g šećera.
2. Zatim dodati kašiku brašna, polovinu praška za pecivo i 50 g mljevenih lješnjaka te polako promiješati varjačom.
3. Pravougaonu tepsiju obložiti papirom za pečenje i u nju sipati pripremljenu smjesu za koru. Peći u zagrijanoj rerni na 200 ºC dok ne porumeni. Na isti način od preostalog materijala ispeći još jednu koru.
Fil:
1. U šerpu sipati 8 dl mlijeka, dodati šećer i ostaviti da proključa.
2. Posebno umutiti preostalo mlijeko sa pudingom od vanile, gustinom i žumanjcima. Sipati u ključalo mlijeko i kuhati na umjerenoj temperaturi dok se ne zgusne.
3. U ohlađen puding dodati omekšao margarin pa umutiti mikserom. Na kraju dodati šlag od slatke pavlake i polako promiješati varjačom.
4. Fil podijeliti na dva dijela. U prvi dio dodati otopljenu bijelu čokoladu i promiješati, a u drugi dio otopljenu čokoladu sa sitnim lješnjacima i također promiješati.
Finalni postupak:
1. Prvu koru premazati filom od tamne čokolade sa lješnjacima i preklopiti drugom korom.
2. Nanijeti fil od bijele čokolade, poravnati i dekorisati po želji. Kolač ostaviti u frižideru da se stegne, a zatim ga isjeći na kocke.
Izvor: Dobra hrana