Kalorijska i šećerna bomba, ali vrijedi grijeha: Brownie s Nutellom
Sastojci:70 g maslaca 100 g smeđeg šećera 100 g brašna 3/4 kašičice praška za pecivo 2 velika jaja 2 kašičice ekstrakta vanilije 350 g N...
SASTOJCI:
Za koru:
6 jaja
6 kašika šećera
6 kašika brašna
1 kesica praška za pecivo
4 kašike kakaoa
Za fil:
4 kesice pudinga od vanilije
1 l mlijeka
1 margarin
100 g šećera u prahu
Za sirup:
2 dl vode
2 čaše šećera
Za glazuru:
150 g čokolade za kuhanje
5 kašika mlijeka
50 g maslaca
PRIPREMA:
1. Za koru umutiti jaja sa šećerom, a zatim dodati ostale sastojke. Izliti u tepsiju i peći 15 minuta na 180 °C.
2. Šećer i vodu staviti da prokuhaju. Kuhati oko 2 minute i potom vrućim sirupom zaliti vruću koru. Ostaviti koru da se hladi.
3. Za fil skuhati pudinge u 1 l mlijeka i ostaviti da se ohladi.
4. Umutiti margarin sa mljevenim šećerom. Kad se puding ohladi, sastaviti ga sa margarinom i dobro umutiti.
5. Gotovim filom premazati koru i staviti u frižider da se stegne.
6. U manju posudu staviti čokoladu za kuhanje, mlijeko i maslac. Staviti na vatru, miješati dok se sastojci ne istope i sjedine te preliti preko kolača.
(Recept Jelene Kruševac iz Teslića)
IZVOR: TORTE I KOLAČI BiH
Da biste učestvovali u kreiranju sadržaja časopisa “Torte i kolači”, neophodno je da svoje recepte s fotografijama pripreme korak po korak, finalnom fotografijom jela i popunjenim ugovorom o autorskom djelu pošaljete na mejl [email protected] ili poštom na adresu Vrazova 1, 71000 Sarajevo – s naznakom za redakciju “Torte i kolači”.
VIŠE RECEPATA NAĆI ĆETE U MAGAZINU TORTE I KOLAČI!
www.facebook.com/Torte-i-kolači-BiH