Iz bakine kuhinje: Recept za brze fritule
Ljubitelji fritula ne čekaju zimu da se njima počaste, ali posljednjih godina nekako ih najviše vežemo upravo za praznični period.Postoji mnogo...
Sastojci:
8 palačinki
6 jabuka
1 kašičica cimeta
4 kašike soka
od limuna
150 g šećera, ulje
Za vinski šato:
3 jajeta
150 g šećera
1 dl bijelog vina
Priprema:
1. Jabuke očistiti i izrendati na krupno rende, preliti ih sokom od limuna i posuti šećerom. Zatim ih dinstati na umjerenoj temperaturi dok suvišna tečnost ne uvri.
2. U prohlađeni fil od jabuka dodati cimet.
3. Posebno pripremiti vinski šato. Odvojiti bjelanca od žumanaca te žumanca sjediniti sa šećerom i kuhati na pari uz neprestano miješanje dok se šećer ne otopi. Potom sipati vino i nastaviti sa mućenjem da se smesa zgusne. Bjelanca posebno umutiti u čvrst snijeg. Dodati ih u toplu smjesu od žumanaca i polako promiješati kuhačom.
4. Palačinke premazati filom od jabuka i presaviti na trouglove. Poslagati ih na tacnu za služenje i preliti vinskim šatoom.
IZVOR: POŠALJI RECEPT