Iz bakine kuhinje: Recept za brze fritule
Ljubitelji fritula ne čekaju zimu da se njima počaste, ali posljednjih godina nekako ih najviše vežemo upravo za praznični period.Postoji mnogo...
Sastojci:
Za tijesto:
Za kremu od limuna:
Za dekoraciju:
Priprema:
Tijesto:
1. Brašno sipati na radnu površinu i u sredini napraviti udubljenje.
2. Puter ostaviti da omekša na sobnoj temperaturi, a zatim ga isjeći na kockice.
3. U udubljenje od brašna staviti so, šećer i isjeckani puter. Sve sastojke zatim izmiješati prstima.
4. Posebno umutiti žumanjak i vodu te postepeno dodavati u pripremljeno tijesto i mijesiti dok ne počne da se odvaja od prstiju.
Krema od limuna:
1. U odgovarajućoj posudi sjediniti jaja i šećer te mutiti mikserom dok se šećer ne otopi.
2. Zatim dodati otopljen puter, pavlaku, rendanu koricu limuna i sok od limuna pa polako promiješati.
Finalni postupak:
1. Kalup za pitu nauljiti, a dno i bočne ivice obložiti tijestom.
2. Preko tijesta sipati kremu od limuna i poravnati. Peći u zagrijanoj rerni na 180 ºC dok ne porumeni.
3. Posebno umutiti bjelanca u čvrst snijeg a zatim postepeno dodavati šećer I mutiti dok se šećer ne otopi.
4. Pečenu pitu izvaditi iz rerne a zatim poslastičarskim džakom po piti napraviti mrežu od umućenih bjelanaca. Vratiti u rernu da se zapeče.
Izvor: Dobra hrana