Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
Za tijesto:
600 g brašna
oko 3 dl vode
30 ml maslinovog ulja
so
1 kašičica suhog kvasca
Za nadjev:
500 g krušaka
30 ml maslinovog ulja
200 g mozzarelle
350 g gorgonzole
150 g oraha
1 šaka rukole
Priprema:
U posudu staviti brašno, so i kvasac, pa promiješati. Dodati maslinovo ulje i vodu, te umijesiti tijesto. Tijesto prekriti providnom folijom i ostaviti ga da naraste. Tijesto podijeliti na 4 jufke i razviti za pizze. Svaku premazati maslinovim uljem, a potom posuti mozzarellom. Kruške isjeći na kriške, poredati ih preko mozzarelle, posuti gorgonzolom, orasima i rukolom, te peći u prethodno zagrijanoj rerni.
Izvor: Ljekovito bilje