Brazilski riblji paprikaš

by | 12 Decembra, 2017

Foto: Thinkstock

Sastojci:

380-400 g filea ribe (pastrmka, som, halibut ili sl.)
1 manja glavica crvenog luka
1 veća crvena paprika
2 čena bijelog luka
1 ½ kašičica šećera
1 supena kašika kumina u prahu
1 supena kašika dimljene ljute paprike
1 konzerva od 400 g sjeckanog paradajza
1 konzerva od 400 g kokosovog mlijeka
250 ml ribljeg bujona (ili od povrća)
1 supena kašika sjeckanog svježeg peršuna

Priprema:

1. Ribu isjecite na manje komade, posolite i pobiberite, i pržite u dubljoj tavi, na jakoj vatri, na malo zagrijanog maslinovog ulja da blago porumeni sa obje strane.
2. Prebacite ribu na tanjir, a u tavu od prženja ribe dodajte oko 1 supenu kašiku maslinovog ulja, pa dodajte luk isjeckan na trakice i papriku isjeckanu na trakice. Posolite i pržite na umjerenoj vatri oko 2-3 minuta.
3. Dodajte i zgnječen bijeli luk, pa pržite sve zajedno još oko 30 sekundi.
4. Dodajte šećer, kumin i dimljenu ljutu papriku. Kratko propržite, pa dodajte i paradajz, kokosovo mlijeko i bujon.
5. Kuhajte oko 15-20 minuta dok se ne zgusne. Posolite i pobiberite po svom ukusu. Vratite ribu u tavu, kuhajte sve zajedno još oko dva minuta.
6. Pospite sjeckanim peršunom i poslužite uz kuhanu rižu.

IZVOR: POŠALJI RECEPT