Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
4 jajeta
2 dl ulja
2 dl jogurta
100 g sitnog sira
200 g kukuruznog brašna
150 g pšeničnog brašna
1 prašak za pecivo
150 g kačkavalja
150 g praške šunke
100 g kiselih krastavaca
1 kašika susama
so
Priprema:
1. U dubljoj posudi umutiti jaja, ulje, jogurt i sitni sir.
2. Posebno sjediniti prašak za pecivo, pšenično i kukuruzno brašno.
3. Pomiješati tečne sastojke sa suhim i polako promiješati.
4. Kačkavalj, prašku šunku i kisele krastavce isjeći na kockice, pa dodati u pripremljenu mješavinu. Posoliti po ukusu i lagano promiješati kuhačom.
5. Dublju tepsiju veličine 35×25 cm obložiti papirom za pečenje, sipati u nju pripremljenu smjesu i posuti susamom. Peći u rerni zagrijanoj na 200°C dok korica ne porumeni.
IZVOR: POŠALJI RECEPT