
Kalorijska i šećerna bomba, ali vrijedi grijeha: Brownie s Nutellom
Sastojci:70 g maslaca 100 g smeđeg šećera 100 g brašna 3/4 kašičice praška za pecivo 2 velika jaja 2 kašičice ekstrakta vanilije 350 g N...
Foto: Pixabay
Sastojci:
70 g putera
170 g smeđeg šećera
3 jajeta
170 g brašna
1 prašak za pecivo
2 kašičice mljevenog đumbira
2 kašičice mljevenog cimeta
110 g rendanog krompira
170 g šećera u prahu
2 kašike iscijeđenog soka od limuna
1 kašika narendane kore limuna
Priprema:
Umutite puter i šećer pa u tu smjesu postepeno dodavajte umućena jaja, stalno miješajući mikserom.
Prosijte brašno, mljevene začine i prašak za pecivo. Metalnom kašikom umiješajte u smjesu s jajima. Dodajte rendani krompir i sve sjedinite.
Smjesu ravnomjerno razlijte u podmazan duguljasti pleh. Pecite na 180 stepeni 50–60 minuta. Ostavite kolač u plehu desetak minuta da se ohladi, pa ga izvadite na poslužavnik i ostavite da se potpuno ohladi.
Pomiješajte šećer u prahu, sok od limuna i koricu limuna pa tom smjesom premažite kolač i ostavite da se glazura stisne.
Kraljevska glazura:
Viljuškom umutite jedno bjelance, dodajte 200 g šećera u prahu u koji ste dodali pola kašičice gustina i miješajte dok smjesa ne postane gusta i glatka. Zatim dodajte jednu kašiku limunovog soka i još malo mutite.
Glazuru možete podijeliti u nekoliko zdjelica i obojiti je prehrambenom bojom po želji.
Sipajte je u kese ili napravite fišek od papira za pečenje te se bacite na ukrašavanje!
IZVOR: LJEPOTA&ZDRAVLJE