Karlovački mramorni kuglof

by | 20 Decembra, 2017

Foto: Thinkstock

Sastojci:

225 g putra
250 g šećera
1 vanilin-šećer
5 jaja
450 g brašna
50 g blanširanog mljevenog badema
20 g svježeg kvasca
330 ml mlijeka
Za tamni fil:
2 kašike kakaoa
3 kašike šećera
1/2 kašičice cimeta
5 kašike mlijeka

Priprema: 

1. U dublju posudu sipati 50 ml mlijeka, dodati izmrvljeni svjež kvasac, kašičicu šećera i brašna. Dobro izmiješati da ne ostanu grudvice i ostaviti na toplom da nadođe.
2. Posebno umutiti puter s preostalim šećerom i vanilin-šećerom. Postepeno dodavati jedno po jedno jaje neprekidno muteći mikserom.
3. Odvojeno izmiješati brašno i mljevene bademe, te postepeno dodavati umućenoj smjesi, naizmjenično s mlijekom.
4. U umućenu smjesu kuhačom umiješati nadošao kvasac.
5. Veći kalup za kuglof nauljiti i posuti brašnom, pa sipati u njega 2/3 smjese.
6. Pripremiti tamni preliv. Sjediniti kakao, šećer i cimet s malo mlijeka, te dodati preostaloj trećini smjese i dobro izmiješati da se ujednači boja. Izručiti preko svijetle smjese u kalupu i polako viljuškom promiješati.
7. Peći u zagrijanoj rerni na 175°C oko 50-60 minuta.

IZVOR: POŠALJI RECEPT