
Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
400 g graška
1 komorač
1 krompir
2 čena bijelog luka
1 manja glavica crvenog luka
1 l povrtne supe
so, biber
suhi začin
mladi luk
Priprema:
1. Krompir oguliti i isjeći na kockice. Komorač očistiti, preseći na pola, ukloniti drvenasti deo i iseći na režnjeve. Crveni i bijeli luk očistiti i sitno isjeckati.
2. U šerpi sjediniti krompir, komorač, grašak, crveni i bijeli luk. Sipati pileću supu i kuhati na umerenoj temperaturi dok krompir ne omekša.
3. Potom povrće izblendati štapnim mikserom da se dobije kašasta smjesa.
4. Začiniti prema ukusu i poslužiti dekorisano dvopekom i sjeckanim perima mladog luka.
IZVOR: POŠALJI RECEPT