Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
250 g brašna
1 kašičica soli
1 prašak za pecivo
6 jaja
400 ml kiselog mlijeka
220 ml ulja
300 g sira
300 g svježeg špinata
Priprema:
1. Sir fino usitniti. Špinat oprati, ocijediti i usitniti.
2. Jaja pjenasto umutiti pa dodati kiselo mlijeko i ulje. Sve sastojke promiješati da se sjedine.
3. Dodati brašno i prašak za pecivo pa smjesu promiješati da se dobije fina masa bez grudvica.
4. Dodati sir i špinat pa još jednom sjediniti smjesu.
5. Pripremljenu masu sipati u nauljen plehu tepsiju ili pleh pa peći u ugrijanoj rerni na 180C oko 35 minuta.
6. Izvaditi iz pećnice i ostaviti pitu da se prohladi.
7. Isjeći na komade željenog oblika pa poslužiti uz jogurt ili drugi napitak po izboru.
IZVOR: POŠALJI RECEPT