Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
600 g očišćene bundeve
2 glavice crvenog luka
2 lista lovora
so, biber
suhi začin
muskatni oraščić
ruzmarin
6 šnita pancete
250 ml neutralne pavlake
voda za kuhanje
Priprema:
1. Očišćenu bundevu isjeći na krupnije komade. Crveni luk očistiti i isjeći na četvrtine.
2. U lonac staviti bundevu i crveni luk pa naliti vodom toliko da je za tri prsta iznad povrća.
3. Dodati lovorov list i kuhati dok bundeva ne omekša. Za to vrijeme, tostirati slaninu sa obe strane i ostaviti na papirnom ubrusu da se ocijedi od viška masnoće.
4. Kada je povrće skuhano, izvaditi list lovora i štapnim mikserom ispasirati sastojke.
5. Začiniti prema ukusu i dodati neutralnu pavlaku pa vratiti na rignlu da provri.
6. Servirati uz tostiranu slaninu i dodati ruzmarin po želji.
FOTO: GULIVER/THINKSTOCK
IZVOR: POŠALJI RECEPT