Iz bakine kuhinje: Recept za brze fritule
Ljubitelji fritula ne čekaju zimu da se njima počaste, ali posljednjih godina nekako ih najviše vežemo upravo za praznični period.Postoji mnogo...
Za koru:
Za fil I:
Za fil II:
Ostali sastojci:
Priprema:
Kora:
1. Mljeveni keks preliti sokom od narandže i izmiješati.
2. Posebno umutiti margarin, šećer i otopljenu čokoladu. Dodati natopljeni keks i izmiješati.
Fil I:
1. Mljevene lješnjake preliti vrelim mlijekom.
2. Penasto umutiti margarine i šećer, dodati poparene lješnjake i izmiješati.
Fil II:
1. U šerpu sipati 8 dl mlijeka, dodati šećer i ostaviti da proključa.
2. Posebno umutiti preostalo mlijeko i puding od vanile. Sipati u ključalo mlijeko i kuhati dok se ne zgusne.
3. Penasto umutiti omekšali margarin i šećer u prahu. Sjediniti sa ohlađenim pudingom i umutiti mikserom.
4. Smjesu podijeliti na dva dijela. U prvi dio dodati otopljenu čokoladu, a drugi ostaviti žut.
Finalni postupak:
1. Dno kalupa za tortu prekriti smjesom za koru. Preko kore nanijeti fil od lješnjaka, a potom premazati filom od čokolade.
2. Zatim poslagati red piškota prethodno natopljenih mlijekom i nanijeti fil od vanile.
3. Gotovu tortu premazati šlagom od slatke pavlake.
Izvor: Dobra hrana