Iz bakine kuhinje: Recept za brze fritule
Ljubitelji fritula ne čekaju zimu da se njima počaste, ali posljednjih godina nekako ih najviše vežemo upravo za praznični period.Postoji mnogo...
Sastojci:
Priprema:
1. U odgovarajućoj posudi umutiti 3 dl mlijeka, jaje i griz.
2. Preostalo mlijeko sipati u šerpu, dodati šećer, vanil-šećer i ostaviti da proključa. Potom dodati smjesu od griza i kuhati dok se ne zgusne.
3. U prohlađenu smjesu dodati omekšao margarine i umutiti mikserom.
4. Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag, a višnje dobro ocijediti.
5. Keks potapati u mlijeko i njime prekriti dno odgovarajuće tepsije. Premazati keks polovinom kreme od griza i po njoj rasporediti višnje. Zatim nanijeti polovinu šlaga od slatke pavlake i prekriti slojem natopljenog keksa. Premazati preostalim filom, nanijeti preostali šlag i rasporediti višnje.
6. Crveni preliv za kolače pripremiti prema uputstvu sa kesice i preliti preko višanja.
Izvor: Dobra hrana