![](https://www.ljepotaizdravlje.ba/wp-content/uploads/2020/11/GettyImages-1175559063-600x470.jpg)
Sezonski meni: Tjestenina u sosu od vrhnja i lisičarki
Priprema: 10 min Kuhanje: 15 min Porcija: 4Sastojci:500 g špageta 200 ml vrhnja za kuhanje 100 ml slatkog vrhnja 300 g lisičarki 50 g...
Sastojci:
12 listova tijesta za lazanje
500 g miješanog mljevenog mesa
1 glavica crvenog luka
2 dl soka od paradajza
350 g švapskog sira
250 g kačkavalja
5 dl mlijeka
40 g putera
2 kašike brašna
30 g parmezana
2 kašike sjeckanog peršuna
mješavina začina
ulje
Priprema
1. Crveni luk isjeći na kockice i propržiti na malo ulja. Potom dodati mljeveno meso i pržiti ga dok ne promijeni boju. Nastaviti sa dinstanjem, dolivajući sok od paradajza po potrebi dok meso ne omekša, a suvišna tečnost ne uvri.
2. Listove lazanja kratko prokuhati u slanoj vodi da postanu savitljivi.
3. Nakon toga omekšale listove premazati slojem švapskog sira, zatim nanijeti malo fila od mesa i posuti rendanim kačkavaljem. Potom svaki list pažljivo urolati.
4. Tepsiju nauljiti i u nju poslagati oblikovane rolnice.
5. Posebno otopiti puter, a zatim dodati brašno i kratko propržiti. Postepeno dolivati mlijeko neprestano miješajući dok se smjesa ne zgusne. Pred kraj kuhanja dodati parmezan i začine po ukusu.
6. Pripremljenim sosom preliti rolnice te ih posuti preostalim kačkavaljem i sjeckanim peršunom. Peći u zagrijanoj rerni na 200 ºC dok ne porumene.
Foto: Pixabay Izvor: posaljirecept.com