2 namirnice koje suzbijaju sve upale
Ako svakodnevno jedete namirnice koje suzbijaju sve upale, sačuvaćete i fizičko i mentalno zdravlje. A pritom su i jako ukusne. Praćenje antiinfla...
Zbog obilja vitamina A, C i B grupe, minerala kalcijuma, kalijuma, željeza i drugih korisnih sastojaka, kivi se smatra najzdravijim voćem, pogotovo u zimskim danima kada vladaju prehlade i gripa.
Kalijum iz ove egzotične voćke reguliše i krvni pritisak, dok folna kiselina sintetiše proteine. Lutein iz kivija čuva vid.
Kivi snižava i holesterol, neutrališe slobodne radikale, povećava odbrambenu sposobnost organizma i potpomaže eliminaciju toksina.
Za buduće majke ova voćka predstavlja namirnicu izbora, jer vitamini B grupe pomažu pravilnom razvoju ploda. Ali da bi se postigli svi željeni efekti, kivi treba jesti svakoga dana u većim količinama, svjež. Zimi posebno.
Kivi je izvrstan i za ljepotu.
Predstavlja savršen eliksir u borbi protiv bora. Istraživanja su pokazala da upravo obilje vitamina C i E stimuliše kolagen i vlaži kožu. Zato se i preporučuje da svi oni koji imaju probleme s kožom ili bore redovno konzumiraju kivi u ishrani.
Prirodna voćna infuzija postiže se jednostavnom maskom. Maska podrazumijeva pastu napravljenu od kivija i jogurta. Nanosi se na lice obilno, ostavi se kratko da djeluje, a zatim se dobro ispere. Lice se potom osuši peškirom i namaže odgovarajućom kremom.
Foto: Pixabay Izvor: novosti.rs