
Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
200 g mladog sira
2 manje tikvice
50 ml ulja
25 g putera
5 jaja
so, biber
Priprema:
1. Tikvice oprati i izrendati na krupno rende. Posoliti i ostaviti da puste vodu.
2. Odstojale tikvice što bolje ocijediti od viška tečnosti.
3. U dubljoj posudi umutiti jaja, dodati ulje i usitnjeni sir, pa sve dobro sjediniti.
4. Zatim, u to dodati izrendane i ocijeđene tikvice, začiniti pa dobro promiješati da se sastojci sjedine.
5. Vatrostalnu posudu premazati puterom pa ravnomjerno razliti smjesu.
6. Peći u ugrijanoj rerni na 200º C dok ivice ne počnu da se odvajaju od posude i pita dobije zlatno rumenu boju.
7. Služiti toplo uz čašu jogurta ili po želji.
Foto: Thinkstock Izvor: Pošalji recept